Odpowiedni strój kucharki

Osoby, które pracują jako kucharze muszą przestrzegać wielu zasad. Kuchnia musi być przystosowania nie tylko do wykonywania dań z karty, ale również musi spełniać wszystkie normy. To samo dotyczy stroju osób, które w niej przebywają. W ten sposób można zachować czystość i porządek.

Jak wygląda strój kucharza?

kitel kucharskiStrój kucharza musi być przede wszystkim wygodny. Spędza on w kuchni długie godziny, w związku z tym musi swobodnie się po niej poruszać. Oczywiście każdy właściciel restauracji musi zapewnić swoim pracownikom odpowiedni ubiór. Kucharze zazwyczaj wyposażani są w kitel, fartuch i wygodne buty. Pierwszy element jest najważniejszy, ponieważ reprezentuje daną osobę. Bez problemu można kupić go w sklepie branżowym, w dowolnym rozmiarze. Często umieszcza się również na nim logo restauracji. Kitel kucharski najczęściej dostępny jest w białym kolorze. Długość rękawów można dostosować do wymagań pracownika, mogą być one zarówno długie, jak i krótkie. Strój ten zapinany jest zazwyczaj na guziki. Ponadto tworzony jest z trwałych materiałów. Należy pamiętać, że kucharz ma do czynienia z różnego rodzaju żywnością, a także z wodą i ogniem. Bardzo łatwo jest się pobrudzić. Jednak większość kitli jest przystosowana do takich warunków i łatwo schodzą z nich plamy. Co więcej, dba się o to, by materiały były przewiewne, szczególnie w kuchni, gdzie temperatura często jest wysoka. Oczywiście do kitla można również dokupić spodnie, które będą pasować do kompletu, a także fartuch. Ważne są również wygodne buty. W niektórych lokalach stosuje się również specjalne czapki kucharskie.

Każda restauracja powinna dbać o ubiór swoich pracowników. Przede wszystkim zapewnia to gości, że lokal jest schludny i regularnie czyszczony. Nie wolno zapominać również o tym, że strój musi być wygodny i wykonany z trwałych tkanin.